• Το Γνωρίζατε;
  • Ο Τόμας Έντισον, ο εφευρέτης της ηλεκτρικής λάμπας, φοβόταν το σκοτάδι!

  • Τελευταία νέα

"Selective default" με εγγυήσεις Τρισέ


Μετά από επτά ώρες διαπραγματεύσεων στο Βερολίνο η Αγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί με τη συμμετοχή του προέδρου της ΕΚΤ Ζάν Κλώντ Τρισέ, φαίνεται ότι κατέληξαν στη "χρυσή τομή" για το ελληνικό ζήτημα.

Η λύση, λεπτομέρειες της οποίας παραμένουν άγνωστες, στηρίζεται στην πρόταση Νταλάρα του Institute of International Finance's (IIF) και προβλεέπει:

-την επαναγορά ομολόγων μέσω του EFSF,

-την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των τίτλων που κατέχουν οι τράπεζες για 15-30 χρόνια, και

-τη μείωση του επιτοκίου για τα επιμηκυνόμενα ομόλογα σε επίπεδο μεταξύ 3% και 3,5%.

Ολο αυτό το σχέδιο οδηγεί σε συμμετοχή των ιδιωτών γεγονός που σημαίνει ότι αναλαμβάνονται οι κίνδυνοι μιας ενδεχόμενης αξιολόγησης της χώρας από τους ξένους οίκους στην κατηγορία "selective default".

H ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί εγγυήσεις από τη Σύνοδο Κορυφής ότι θα συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και η εξασφάλιση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι καλούνται εσπευσμένα στις Βρυξέλλες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος και Β. Ράπανος ως πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών προκειμένου να επικυρώσουν τη συμφωνία.

Ολη η προσπάθεια είναι να εξασφαλισθεί ότι η επίδραση αυτής της εξέλιξης θα είναι "ελεγχόμενη" και θα καλύπτεται από τις ευρωπαικές εγγυήσεις.

Ασφαλώς το άμεσο και μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι επιπτώσεις των αποφάσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα το οποίο είναι εκτεθειμένο στους ελληνικούς τίτλους σε μεγάλο βαθμό - Υπολογίζεται ότι στο χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται τίτλοι ονομαστικής αξίας άνω των 50 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι "ένα roll over των ελλ. Ομολόγων θα στερούσε από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα 10-16 δισ. ευρώ" ανάλογα με την τελική απόφαση για το χρόνο επίμήκυνσης και τυχόν "κούρεμα" που θα αποφασιστεί σήμερα.

H ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ IIF ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

Το κέντρο βάρους των συζητήσεων και των τελικών αποφάσεων βρίσκεται στην πρόταση του IIF.
Στο σημείωμα που έφθασε στην Ελλάδα μετά τις τελευταίες συναντήσεις με τους τραπεζίτες στη Ρώμη περιγράφει την πρόταση για το ελληνικό ζήτημα ως εξής:

"Η βασική πρόταση κατατίθεται προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι χρηματοδοτικές απαιτήσεις και η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας μέσω μιας δέσμης επιλογών που έχουν σχεδιαστεί για την κινητοποίηση τουλάχιστον του 90% των ιδιωτών επενδυτών ελληνικού χρέους. Το σχέδιο προβλέπεται να καλύψει το σύνολο του χρέους που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές και ανέρχεται στα 240 δισ. ευρώ. Θα μειώσει σημαντικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας βάσει των επίσημων στοιχείων και θα θέσει το χρέος σε ένα βιώσιμο επίπεδο. Αναπόφευκτα θα περιλαμβάνει ζημιές για τους επενδυτές αλλά θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διατήρηση αυτών των ζημιών σε διαχειρίσιμο επίπεδο.

Οι προτάσεις της ομάδας εργασίας του IIF θα μειώσουν σημαντικά και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για την περίοδο μετά το σχεδιαζόμενο τριετές πρόγραμμα που θα αναμένεται να ενεργοποιηθεί σύντομα. Αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί η δυνατότητα στην Ελλάδα να επανέλθει στις αγορές το νωρίτερο στα τέλη του 2013.

Παράλληλα με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα απαιτηθούν κεφάλαια και από θεσμικές πηγές (τον ευρωπαικό μηχανισμό σταθερότητας EFSF και ΔΝΤ) για να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης της Ελλάδας και οι δανειακές ανάγκες της χώρας που υπολογίζονται στα 60 δισ.

Εφόσον υιοθετηθούν οι προτάσεις του IIF και συνδυαστούν με τα κεφάλαια από την ΕΕ και το ΔΝΤ θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της επόμενης τριετίας και πιθανότατα θα αποτρέψουν την ανάγκη για νέα κεφάλαια.
Είναι όμως απαραίτητο να συνεχιστούν και μετά τα επόμενα τρία χρόνια οι προσπάθειες της Ελλάδας και να επιτευχθούν απαρέγκλιτα οι συμφωνηθέντες στόχοι προκειμένου να δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα και να ισχυροποιηθεί συνολικά η ελληνική οικονομία.

Στο τέλος του τριετούς προγράμματος το ελληνικό χρέος δεν θα βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος του σε χέρια θεσμικών αλλά σε ένα συνδυασμό δημοσίου και ιδιωτικού τομέα".

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

1η πρόταση

-100% μετακύλιση (rollover) των ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2020 (υπολογίζονται σε 160 δισ. ευρω)

-τα νέα ομόλογα με 30ετή διάρκεια θα έχουν σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο κάτω από το τρέχον επιτόκιο της αγοράς

2η πρόταση

-ανταλλαγή χρέους στο 100% όλων των ομολόγων που κυκλοφορούν με νέα 3οετούς διάρκειας

-αυτά είτε θα εκδοθούν στην ονομαστική τιμή των παλαιών είτε με αξία μικρότερη των παλαιών

-θα απαιτηθεί παροχή εγγυήσεων πιθανόν μέσω CDS

3η πρόταση

-επαναγορά χρέους με τη δημιουργία μηχανισμού που θα αγοράσει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή

-δημιουργία ταμείου 30-40 δισ. με τη συμμετοχή του EFSF, του ΔΝΤ και άλλων θεσμικών εκτός ΕΕ

Το ΙΙF εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρχουν αυτές οι επιλογές για να αυξηθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Κρίνεται ως σχεδόν βέβαιο ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα χαρακτηρίσουν τη συμμετοχή αυτή selective default. Ωστόσο η ενεργοποίηση του μηχανισμού μπορεί να αποφευχθεί.

Υπολογίζεται ότι η συμμετοχή ιδιωτών θα καλύψει περίπου το 25% των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια και ότι το χρέος θα μειωθεί κατά 10-15 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το ΑΕΠ.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Βεβαίως μια τέτοια εξέλιξη απαιτεί ομόφωνη απόφαση των ευρωπαίων ηγετών οι οποίοι παράλληλα θα πρέπει να συναποφασίσουν και να ανακοινώσουν μέτρα που θα έχουν τριπλό στόχο:


1. Να διαφυλάξουν τη σταθερότητα του ελληνικού και ευρωπαικού τραπεζικού συστήματος και κυρίως να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τη ρευστότητα των τραπεζών.


2. Να εξασφαλίσουν ότι στο μέλλον το επίπεδο δανεισμού της Ελλάδας - του δημοσίου και των επιχειρήσεων - από τις αγορές δεν θα είναι απαγορευτικό κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την παροχή συγκεκριμένων εγγυήσεων, και


3. Να αποτρέψουν την επέκταση της κρίσης ή της προσδοκίας ανάλογων εξελίξεων στις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου οι οποίες βρίσκονται στη δίνη και δέχονται τις πιέσεις των αγορών.


Οι κίνδυνοι αυτοί καταγράφονται στην έκθεση της Ευρωπαικής Επιτροππής για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που επίσης βρίσκεται στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής.

Προβολές: 263  •  Σχόλια: 0  •  Γράψτε σχόλια [ Πίσω ]


  • Συνταγές

Δημοσίευση Δίαιτα: Τα έξι λάθη που δεν πρέπει να κάνετε για να χάσετε κιλά


Οι διάφορες δίαιτες εστιάζουν συνήθως στον περιορισμό των θερμίδων και την αποφυγή συγκεκριμένων τροφών που δεν βοηθούν στο να χάσουμε κιλά και βάρος. Πολλές φορές όμως οι δίαιτες ξεχνούν να σημειώνουν ορισμένα πράγματα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση ή επιτάχυνση του μεταβολισμού μας. Ιδού τα συνηθήστερα λάθη που δεν πρέπει να κάνετε αν θέλετε να χάσετε κιλά.

Δεν τρώτε αρκετά γαλακτοκομικά
Οι μύες είναι απαραίτητοι για τη διατήρησ ...

Προβολές: 18211  •  Σχόλια: 0  •  Γράψτε σχόλια [ Διαβάστε τα όλα ]

Δημοσίευση Δίαιτα της NASA: Χάστε μέχρι 10 κιλά σε 2 εβδομάδες!


Η δίαιτα της NASA είναι ουσιαστικά μια χημική δίαιτα. Λέγεται έτσι γιατί δίνει απώλεια βάρους μεγαλύτερη των 4 κιλών κάθε βδομάδα. Ουσιαστικά με τη δίαιτα αυτή χάνεις κιλά, γιατί υποβάλλεις τον οργανισμό σου σε χημικά σοκ. Εκεί που είχες συνηθίσει τα τηγανητά και τα ροφήματα με πολλές θερμίδες, τα χάνεις και έτσι επέρχεται το σοκ, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι καύσεις, να επιταχύνεται ο μεταβολισμός και τέλος η απώλεια κιλών.

Αν ακολουθήσετε ...

Προβολές: 15645  •  Σχόλια: 0  •  Γράψτε σχόλια [ Διαβάστε τα όλα ]

Δημοσίευση Οι δέκα τροφές για μείωση βάρους και καύση λίπους


Μήλα
Τα μήλα είναι από τα πιο υγιεινά φρούτα και μάλιστα που πρέπει να τρώτε καθημερινά. Κι αυτό γιατί κάθε μήλο περιέχει 5 γραμμάρια ινών, αλλά και πηκτίνη η οποία είναι ένα φυσικό στοιχείο καύσης λίπους. Τα μήλα δεν έχουν πολύ ζάχαρη ή θερμίδες, γεγονός που τα καθιστά ιδανικό σνακ για ισορροπημένη διατροφή για καύσεις και απώλεια βάρους.

Γιαούρτι
Με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, το γιαούρτι είναι το τέλειο σνακ για οποιαδήπο ...

Προβολές: 15494  •  Σχόλια: 0  •  Γράψτε σχόλια [ Διαβάστε τα όλα ]

Δημοσίευση Συμφωνία αμέσως αλλιώς... GAME OVER


Τον κώδωνα του κινδύνου στη νέα κυβέρνηση κρούει το Γραφείο της Βουλής για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, καλώντας την να λάβει τις αποφάσεις της «το ταχύτερο δυνατό».

«Οι αποφάσεις της νέας κυβέρνησης πρέπει να ληφθούν ταχύτατα προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα που προκάλεσε η προκήρυξη εκλογών, η μη επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα και η απόπειρα της κυβέρνησης της ΝΔ/ΠΑΣΟΚ να προσφύγει στις αγορές τον Οκτώβρι ...

Προβολές: 20879  •  Σχόλια: 0  •  Γράψτε σχόλια [ Διαβάστε τα όλα ]

Δημοσίευση Ριψοκίνδυνη στρατηγική στην τελική ευθεία προς τις κάλπες


Πυκνή, πλήρης γεγονότων, η μικρή προεκλογική περίοδος εισέρχεται στην τελική της φάση, όπως ακριβώς ξεκίνησε: με την οικονομία στο κέντρο της αντιπαράθεσης των κομμάτων σε ένα περιβάλλον φόβων και ανησυχιών για την επόμενη μέρα. Οι ψηφοφόροι βομβαρδίζονται από την αρχή της προεκλογικής περιόδου από δυσμενείς ειδήσεις, πληροφορίες και φήμες για την εξέλιξη της οικονομίας, για τους κινδύνους και τις απειλές που την καταδιώκουν, για τις καταθέσ ...

Προβολές: 17561  •  Σχόλια: 0  •  Γράψτε σχόλια [ Διαβάστε τα όλα ]


  • Καθολικές Ανακοινώσεις

Δημοσίευση κάντο γνωστό!!!


Μια νέα ενότητα προστέθηκε στην Αρχική σελίδα και την αρχική σελίδα του Forum. Ο τίτλος της "Αυτό το ήξερες;" βοηθείστε όλοι να την εμπλουτίσουμε με εγκυκλοπαιδικές γνώσεις που δεν είναι γνωστές στον πολύ κόσμο.

Αν η καταχώρηση που θα κάνετε είναι σύν ...

Προβολές: 10796  •  Σχόλια: 0  •  Δημιουργία απάντησης [ Διαβάστε τα όλα ]


  • Ποιος είναι online;
  • Συνολικά υπάρχουν 25 μέλη σε σύνδεση: 1 εγγεγραμμένο, 0 με απόκρυψη και 24 επισκέπτες (με βάση τα μέλη που ήταν ενεργά τα τελευταία 5 λεπτά)
    Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 1204 την Πέμ 30 Οκτ 2025, 12:16





  • Ρολόι

  • Board online Time
  • Online since: Σάβ 27. Ιουν 2009 for 17 Years 1 Month and 17 Days


  • Αναζήτηση

  • Κορυφαίος Συντάκτης

  • Νεότερα μέλη

  •  Η Ομάδα μας

  •  Γενέθλια

  • Στυλ Ιστοσελίδας


  • Ο Σύνδεσμος μας
  • Μη διστάσετε να συνδεθείτε με www.pontiki.gr . Χρησιμοποιήστε το ακόλουθο HTML:

    HTML:


    BBCode:


  • Ποιος ήταν εδώ;
  • Συνολικά υπήρχαν 1256 χρήστες συνδεμένοιLFWWH_STATS_SEPARATOR 0 εγγεγραμμένοι, 1 με απόκρυψη, 4 bots και 1251 επισκέπτες (με βάση τους ενεργούς χρήστες τις τελευταίες 24 ώρες)
    Περισσότεροι χρήστες σε σύνδεση 22923 μεταξύ Παρ. 7 Αύγ. 2026 και Σάβ. 8 Αύγ. 2026


  • Όνομα μέλους:


    Κωδικός:


    Θυμήσου με

    Εγγραφή!


  • Ημερολόγιο
  • Αυγ. 2026
    Κυ Δε Τρ Τε Πε Πα Σα
    1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 31

  • Φίλοι
  • Συνδεμένοι
    Χωρίς φίλους Συνδεμένους

    Αποσυνδεμένοι
    Χωρίς φίλους Αποσυνδεμένους

  • Η ομάδα

  • Τυχαίο Μέλος

  • Σύνδεση:Τρί 14 Ιούλ 2009, 13:23
    Αναρτήσεις:0

  • Δημοσκόπιση
  • Σας αρέσει η ιστοσελίδα μας;

    Είναι Πολύ καλή

    87%
    Είναι Καλή

    7%
    Είναι Μέτρια

    7%
    Ειναι Κακή

    Δεν υπάρχουν ψήφοι
    Είναι Χάλια

    Δεν υπάρχουν ψήφοι

    Σύνολο ψήφων : 15

    Προβολή θέματος


  • Στατιστικά
  • Σύνολα
    Συνολικές δημοσιεύσεις 7031
    Σύνολο θεμάτων 6813
    Σύνολο Ανακοινώσεων: 1
    Σύνολο Σημειώσεων: 33
    Σύνολο Συνημμένα: 3

    Θέματα ανά ημέρα: 1
    Δημοσιεύσεις ανά ημέρα: 1
    Χρήστες ανά ημέρα: 0
    Θέματα ανά χρήστη: 6
    Δημοσιεύσεις ανά χρήστη: 7
    Δημοσιεύσεις ανά θέμα: 1

    Σύνολο μελών 1075
    Το νεότερο μέλος μας EYTYXIA

  • Τελευταία bots
  • Semrush [Bot]
    Πέμ 13 Αύγ 2026, 22:37