• Το Γνωρίζατε;
  • Ένας στους τέσσερις Αμερικάνους έχει υποστεί ένοπλη επίθεση!

  • Τελευταία νέα

Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα πτωχεύσει


Τις επιπτώσεις των πιθανών αποφάσεων των ευρωπαίων ηγετών στις οικονομίες και το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης αναλύει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου οι ηγέτες της ευρωζώνης εξετάζουν τρεις λύσεις εκ των οποίων οι δύο συνεπάγονται υποβάθμιση του ελληνικού χρέους στο επίπεδο της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» από τους διεθνείς οίκους.

Συγκεκριμένα συζητείται η λύση της επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, η εθελοντική μετακύλιση χρέους (rollover) στη βάση της γαλλικής πρότασης καθώς και η εφαρμογή φόρου στις τράπεζες για την άντληση κεφαλαίων που θα διατεθούν στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση που υιοθετηθούν λύσεις με βάση τις δύο πρώτες επιλογές το Reuters εκτιμά ότι το κόστος δανεισμού των υπολοίπων χωρών θα εκτιναχθεί στα ύψη. Πορτογαλία και Ιρλανδία θα βρεθούν αντιμέτωπες με νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας ενώ οι τράπεζές τους θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα δανεισμού από τη διατραπεζική αγορά.

Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας θα άγγιζε τα επίπεδα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας πριν προσφύγουν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό. Οι ισπανικές τράπεζες θα είχαν το πρόσθετο πρόβλημα της έκθεσης στο πορτογαλικό χρέος το οποίο θα είχε φτάσει πιθανότατα στο επίπεδο «junk» σύμφωνα με την αξιολόγηση των οίκων.

Η απειλή της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος της τέταρτης σε μέγεθος οικονομίας της ευρωζώνης θα ανάγκαζε την Ισπανία να προσφύγει σε εξωτερικό δανεισμό από τα κεφάλαια της ΕΕ. Η Ιταλία με τη σειρά της θα περιπλεκόταν σε έναν φαύλο κύκλο καθώς θα επωμιζόταν το κόστος διάσωσης της Ισπανίας. Αυτό θα επιδείνωνε τη δημοσιονομική της κατάσταση ανοίγοντας νέο κύκλο υποβαθμίσεων από τους αξιολογητές της πιστοληπτικής ικανότητας.

Στην περίπτωση της Ελλάδας οι τράπεζες θα χρειάζονταν (σε περίπτωση «επιλεκτικής χρεοκοπίας» του δημόσιου χρέους) επιπλέον χρηματοδότηση. Αυτή θα μπορούσε να προέλθει μόνο από την ΕΚΤ η οποία δηλώνει προς το παρόν ότι δεν θα δεχόταν κάτι τέτοιο που θα παραβίαζε τις καταστατικές της υποχρεώσεις.

Πιθανότατα η ΕΚΤ θα επέτρεπε στην Τράπεζα της Ελλάδας να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από το μηχανισμό (ΕLA) στον οποίο έχει ήδη πρόσβαση η Ιρλανδία. Όμως η ζημιά θα είχε πλέον περάσει τα στενά ελληνικά σύνορα καθώς όπως σημειώνουν αναλυτές της Fitch οι 10 μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες υπολογίζεται ότι είναι εκτεθειμένες σε χρέη ευρωπαϊκών χωρών έχοντας επενδύσει κεφάλαια άνω των 300 δισ. ευρώ.

Και μόνο η υποψία ότι αμερικανικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί διατηρούν κεφάλαια που συνδέονται με προβληματικές τράπεζες της Ευρώπης θα ήταν αρκετή για να θέσει στο στόχαστρο των οίκων και τους τραπεζικούς κολοσσούς των ΗΠΑ.

Fitch: Ντόμινο στην Ευρωζώνη, μια αιφνίδια στάση πληρωμών της Ελλάδας

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε σήμερα ότι μια αιφνίδια στάση πληρωμών της Ελλάδας θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο μετάδοσης και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα και τα τραπεζικά τους συστήματα.

«Μια ανεξέλεγκτη στάση πληρωμών της Ελλάδας θα έχει ως συνέπεια μια έντονη μεταβλητότητα στις αγορές, πιέσεις στα δημόσια χρέη, και στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των τραπεζών εν γένει», αναφέρει ο Fitch σε εκτίμησή του που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα είναι συνεπώς «μία αναγκαιότητα, ακόμη και αν δεν αποτελεί επαρκή λύση για την αποφυγή μιας ευρύτερης συστημικής απειλής έναντι της ζώνης του ευρώ», υπογραμμίζει.

Παράλληλα, μια στάση πληρωμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν το μεγαλύτερο χρέος στον κόσμο, «θα απειλήσει την οικονομική σταθερότητα της χώρας και του κόσμου», προειδοποιεί ο οίκος Fitch.

Ωστόσο, «θεωρεί αυτή τη δυνατότητα ως απομακρυσμένη».

Προβολές: 283  •  Σχόλια: 0  •  Γράψτε σχόλια [ Πίσω ]


  • Συνταγές

Δημοσίευση Δίαιτα: Τα έξι λάθη που δεν πρέπει να κάνετε για να χάσετε κιλά


Οι διάφορες δίαιτες εστιάζουν συνήθως στον περιορισμό των θερμίδων και την αποφυγή συγκεκριμένων τροφών που δεν βοηθούν στο να χάσουμε κιλά και βάρος. Πολλές φορές όμως οι δίαιτες ξεχνούν να σημειώνουν ορισμένα πράγματα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση ή επιτάχυνση του μεταβολισμού μας. Ιδού τα συνηθήστερα λάθη που δεν πρέπει να κάνετε αν θέλετε να χάσετε κιλά.

Δεν τρώτε αρκετά γαλακτοκομικά
Οι μύες είναι απαραίτητοι για τη διατήρησ ...

Προβολές: 18211  •  Σχόλια: 0  •  Γράψτε σχόλια [ Διαβάστε τα όλα ]

Δημοσίευση Δίαιτα της NASA: Χάστε μέχρι 10 κιλά σε 2 εβδομάδες!


Η δίαιτα της NASA είναι ουσιαστικά μια χημική δίαιτα. Λέγεται έτσι γιατί δίνει απώλεια βάρους μεγαλύτερη των 4 κιλών κάθε βδομάδα. Ουσιαστικά με τη δίαιτα αυτή χάνεις κιλά, γιατί υποβάλλεις τον οργανισμό σου σε χημικά σοκ. Εκεί που είχες συνηθίσει τα τηγανητά και τα ροφήματα με πολλές θερμίδες, τα χάνεις και έτσι επέρχεται το σοκ, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι καύσεις, να επιταχύνεται ο μεταβολισμός και τέλος η απώλεια κιλών.

Αν ακολουθήσετε ...

Προβολές: 15645  •  Σχόλια: 0  •  Γράψτε σχόλια [ Διαβάστε τα όλα ]

Δημοσίευση Οι δέκα τροφές για μείωση βάρους και καύση λίπους


Μήλα
Τα μήλα είναι από τα πιο υγιεινά φρούτα και μάλιστα που πρέπει να τρώτε καθημερινά. Κι αυτό γιατί κάθε μήλο περιέχει 5 γραμμάρια ινών, αλλά και πηκτίνη η οποία είναι ένα φυσικό στοιχείο καύσης λίπους. Τα μήλα δεν έχουν πολύ ζάχαρη ή θερμίδες, γεγονός που τα καθιστά ιδανικό σνακ για ισορροπημένη διατροφή για καύσεις και απώλεια βάρους.

Γιαούρτι
Με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, το γιαούρτι είναι το τέλειο σνακ για οποιαδήπο ...

Προβολές: 15494  •  Σχόλια: 0  •  Γράψτε σχόλια [ Διαβάστε τα όλα ]

Δημοσίευση Συμφωνία αμέσως αλλιώς... GAME OVER


Τον κώδωνα του κινδύνου στη νέα κυβέρνηση κρούει το Γραφείο της Βουλής για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, καλώντας την να λάβει τις αποφάσεις της «το ταχύτερο δυνατό».

«Οι αποφάσεις της νέας κυβέρνησης πρέπει να ληφθούν ταχύτατα προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα που προκάλεσε η προκήρυξη εκλογών, η μη επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα και η απόπειρα της κυβέρνησης της ΝΔ/ΠΑΣΟΚ να προσφύγει στις αγορές τον Οκτώβρι ...

Προβολές: 20878  •  Σχόλια: 0  •  Γράψτε σχόλια [ Διαβάστε τα όλα ]

Δημοσίευση Ριψοκίνδυνη στρατηγική στην τελική ευθεία προς τις κάλπες


Πυκνή, πλήρης γεγονότων, η μικρή προεκλογική περίοδος εισέρχεται στην τελική της φάση, όπως ακριβώς ξεκίνησε: με την οικονομία στο κέντρο της αντιπαράθεσης των κομμάτων σε ένα περιβάλλον φόβων και ανησυχιών για την επόμενη μέρα. Οι ψηφοφόροι βομβαρδίζονται από την αρχή της προεκλογικής περιόδου από δυσμενείς ειδήσεις, πληροφορίες και φήμες για την εξέλιξη της οικονομίας, για τους κινδύνους και τις απειλές που την καταδιώκουν, για τις καταθέσ ...

Προβολές: 17560  •  Σχόλια: 0  •  Γράψτε σχόλια [ Διαβάστε τα όλα ]


  • Καθολικές Ανακοινώσεις

Δημοσίευση κάντο γνωστό!!!


Μια νέα ενότητα προστέθηκε στην Αρχική σελίδα και την αρχική σελίδα του Forum. Ο τίτλος της "Αυτό το ήξερες;" βοηθείστε όλοι να την εμπλουτίσουμε με εγκυκλοπαιδικές γνώσεις που δεν είναι γνωστές στον πολύ κόσμο.

Αν η καταχώρηση που θα κάνετε είναι σύν ...

Προβολές: 10796  •  Σχόλια: 0  •  Δημιουργία απάντησης [ Διαβάστε τα όλα ]


  • Ποιος είναι online;
  • Συνολικά υπάρχουν 24 μέλη σε σύνδεση: 1 εγγεγραμμένο, 0 με απόκρυψη και 23 επισκέπτες (με βάση τα μέλη που ήταν ενεργά τα τελευταία 5 λεπτά)
    Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 1204 την Πέμ 30 Οκτ 2025, 12:16





  • Ρολόι

  • Board online Time
  • Online since: Σάβ 27. Ιουν 2009 for 17 Years 1 Month and 17 Days


  • Αναζήτηση

  • Κορυφαίος Συντάκτης

  • Νεότερα μέλη

  •  Η Ομάδα μας

  •  Γενέθλια

  • Στυλ Ιστοσελίδας


  • Ο Σύνδεσμος μας
  • Μη διστάσετε να συνδεθείτε με www.pontiki.gr . Χρησιμοποιήστε το ακόλουθο HTML:

    HTML:


    BBCode:


  • Ποιος ήταν εδώ;
  • Συνολικά υπήρχαν 1243 χρήστες συνδεμένοιLFWWH_STATS_SEPARATOR 0 εγγεγραμμένοι, 1 με απόκρυψη, 4 bots και 1238 επισκέπτες (με βάση τους ενεργούς χρήστες τις τελευταίες 24 ώρες)
    Περισσότεροι χρήστες σε σύνδεση 22923 μεταξύ Παρ. 7 Αύγ. 2026 και Σάβ. 8 Αύγ. 2026


  • Όνομα μέλους:


    Κωδικός:


    Θυμήσου με

    Εγγραφή!


  • Ημερολόγιο
  • Αυγ. 2026
    Κυ Δε Τρ Τε Πε Πα Σα
    1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 31

  • Φίλοι
  • Συνδεμένοι
    Χωρίς φίλους Συνδεμένους

    Αποσυνδεμένοι
    Χωρίς φίλους Αποσυνδεμένους

  • Η ομάδα

  • Τυχαίο Μέλος

  • Σύνδεση:Δευ 13 Ιούλ 2009, 04:51
    Αναρτήσεις:0

  • Δημοσκόπιση
  • Σας αρέσει η ιστοσελίδα μας;

    Είναι Πολύ καλή

    87%
    Είναι Καλή

    7%
    Είναι Μέτρια

    7%
    Ειναι Κακή

    Δεν υπάρχουν ψήφοι
    Είναι Χάλια

    Δεν υπάρχουν ψήφοι

    Σύνολο ψήφων : 15

    Προβολή θέματος


  • Στατιστικά
  • Σύνολα
    Συνολικές δημοσιεύσεις 7031
    Σύνολο θεμάτων 6813
    Σύνολο Ανακοινώσεων: 1
    Σύνολο Σημειώσεων: 33
    Σύνολο Συνημμένα: 3

    Θέματα ανά ημέρα: 1
    Δημοσιεύσεις ανά ημέρα: 1
    Χρήστες ανά ημέρα: 0
    Θέματα ανά χρήστη: 6
    Δημοσιεύσεις ανά χρήστη: 7
    Δημοσιεύσεις ανά θέμα: 1

    Σύνολο μελών 1075
    Το νεότερο μέλος μας EYTYXIA

  • Τελευταία bots
  • Semrush [Bot]
    Πέμ 13 Αύγ 2026, 21:43