• Το Γνωρίζατε;
  • Μικρές φυσαλίδες ύλης, αποτελούμενες από τα λεγόμενα κουάρκ, μπορεί να ξεφύγουν από τον επιταχυντή σωματιδίων στο Λονγκ Αιλαντ και ν' αρχίζουν να καταβροχθίζουν την συνηθισμένη ύλη. Η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι 20 στο δισεκατομμύριο.

Τα πρώτα άστρα που φώτισαν το Σύμπαν!

Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα
Απάντηση
Arxontas
Συντονιστής
Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06

Τα πρώτα άστρα που φώτισαν το Σύμπαν!

Δημοσίευση από Arxontas »


Εικόνα
Τα πρώτα άστρα που φώτισαν το Σύμπαν περιστρέφονταν ασυνήθιστα γρήγορα, σαν σβούρες, με ταχύτητα περίπου 250 φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο και "πέθαιναν" με εντυπωσιακές εκρήξεις!

Αυτά είναι τα συμπεράσματα νέας μελέτης που δημοσίευσαν Γερμανοί ερευνητές στην επιθεώρηση «Nature». Οπως αναφέρουν στην έκθεση << Διακόσια εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, το Σύμπαν ήταν παγωμένο και σκοτεινό. Αυτό άλλαξε 100 εκατομμύρια χρόνια αργότερα, όταν το φώτισαν τα πρώτα άστρα. Τα άστρα αυτά, πέρα από φως, παρήγαγαν και όλα τα βαριά στοιχεία που γνωρίζουμε σήμερα. Στοιχεία τα οποία προέκυψαν από τη θερμοπυρηνική σύντηξη του υδρογόνου και του ήλιου, των αποκλειστικών συστατικών από τα οποία σχηματίστηκαν τα πρώτα άστρα του Σύμπαντος.>>

Έσβηναν με θεαματικές λάμψεις

Ο θάνατος των πρώτων αστεριών, ήταν εντυπωσιακός, αφού οι επιστήμονες πιστεύουν ότι
τέλειωναν τη ζωή τους ως σουπερνόβα που εκπέμπουν εκλάμψεις ακτίνων γάμμα. Πρόκειται για το φωτεινότερο φαινόμενο στο Σύμπαν, το οποίο εκπέμπεται από τους πόλους γερασμένων άστρων, καθώς καταρρέουν κάτω από το ίδιο τους το βάρος και μετατρέπονται σε μαύρες τρύπες ή άστρα νετρονίων.

Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτός ο εντυπωσιακός θάνατος των πρώτων αστεριών, μπορεί να ήταν τόσο φωτεινός ώστε το απόφωτό τους να ταξιδεύει ακόμα στο Σύμπαν. Οι ερευνητές μάλιστα, ελπίζουν πως μια μέρα θα καταφέρουν να καταγράψουν τις επιθανάτιες εκλάμψεις τους!

Μέχρι να συμβεί αυτό, περιοριζόμαστε να απολαμβάνουμε το θέαμα μέσα από καλλιτεχνικές απεικονίσεις των θεαματικών εκρήξεων, όπως αυτή της φωτογραφίας (NASA/ESA/ESO/Wolfram Freudling/STECF)
Απάντηση

Επιστροφή στο “UFO - ΔΙΑΣΤΗΜΑ”