• Το Γνωρίζατε;
  • Το 1800, στην Αγγλία, όποιος δοκίμαζε να αυτοκτονήσει και δεν τα κατάφερνε καταδικαζόταν σε θάνατο!

Τι συμβαίνει με την Marfin Popular Bank;

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Τι συμβαίνει με την Marfin Popular Bank;

Δημοσίευση από Agrafos »


Στην επιφάνεια βγαίνει διάσταση απόψεων που υπάρχει στην MPB με τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της Τράπεζας, την MIG. Η MIG ζήτησε έκτακτη γενική συνέλευση για εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου τον Ιανουάριο. Όλα γίνονται σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα, διαμηνύει η διοίκηση της Τράπεζας. Ο πρόεδρος της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος, σημειώνει ότι μέχρι τον ορισμό νέας διοίκησης δεν θα υπάρξει κεφαλαιακή ενίσχυση από τους υφιστάμενους μετόχους.

"Η τράπεζα ανήκει στους μετόχους της". Το μήνυμα αυτό στέλνει η διοίκηση της MIG, μεγαλομέτοχος της Marfin Popular Bank, ζητώντας τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 17 Ιανουαρίου με θέμα την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου. Στην κίνηση αυτή η MIG έχει τη στήριξη και του έτερου βασικού μετόχου, της Dubai Financial.

Μείζον ζήτημα είναι το υπό διαμόρφωση θεσμικό πλαίσιο για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε περίπτωση που μια τράπεζα αδυνατεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για να καλύψει ζημιές. O βασικός μέτοχος της Marfin Popular, η MIG, εξακολουθεί να θεωρεί ότι όπως έχει διατυπωθεί το νομοθέτημα λειτουργεί αποτρεπτικά για να συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας (υφιστάμενοι μέτοχοι ή και νέοι) στην κεφαλαιακή στήριξη μιας κυπριακής τράπεζας. Σε αυτό το πλαίσιο η παρούσα διοίκηση θεωρείται ως "μη κατάλληλη".

Στο νέο σχήμα, που θα οριστεί από τη MIG και την Dubai Financial, θα γίνουν προσθήκες νέων μελών από προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας ή/και εκπροσώπους πιθανών νέων επενδυτών/μετόχων "που θα συνεισφέρουν ουσιαστικά στην επίτευξη των νέων στόχων που θα αποφασισθούν".

Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρχει Κύπριος στη νέα σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της MPB. Ο πρόεδρος της MIG, Ανδέας Βγενόπουλος, σε δήλωσή του σημειώνει ότι μέχρι τον ορισμό νέας διοίκησης «δεν θα υπάρξει καμία κεφαλαιακή ενίσχυση από τους υφιστάμενους μετόχους», ενώ αφήνει εκ νέου αιχμές εναντίον του κυπριακού θεσμικού πλαισίου και της εποπτείας του συστήματος.

«Περιμένουμε από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της MPB να μας παρουσιάσει αναλυτικά τον σχεδιασμό ανακεφαλαιοποίησης και στρατηγικής της, όταν όλες οι σημερινές αβεβαιότητες πάρουν συγκεκριμένη μορφή. Μέχρι τότε η οποιαδήποτε πρόταση άντλησης νέων κεφαλαίων από τους μετόχους είναι υπό αμφισβήτηση και δεν μπορεί να υποστηριχθεί, διότι είναι απαράδεκτο να αναζητηθούν και άλλα κεφάλαια αργότερα σε χαμηλότερη τιμή. Παρότι η πολιτική της Κυπριακής Κυβέρνησης σχετικά με τον Τραπεζικό τομέα βρίσκεται ήδη στην σωστή κατεύθυνση περιμένουμε την οριστικοποίησή της», σημειώνει ο ισχυρός άνδρας της MIG.

"Πιστεύουμε", προσθέτει, "ότι ο διάλογος που μας είχε υποσχεθεί η αρμόδια επιτροπή της Κυπριακής Βουλής, πριν από 2,5 χρόνια, πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί επειγόντως διότι ακόμη, τόσο το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο όσο και η λειτουργία της εποπτείας, δεν εξασφαλίζουν, κατά την γνώμη μας, την εύρυθμη λειτουργία της Κύπρου ως διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου ούτε είναι ελκυστική για την προσέλκυση σημαντικών διεθνών επενδύσεων. Υπό τις σωστές προϋποθέσεις θεωρούμε ότι η MPB και οι υπόλοιπες Κυπριακές Τράπεζες θα βγούμε δυνατότερες από την κρίση και η Κυπριακή Οικονομία θα αποφύγει τις διαφαινόμενες δυσάρεστες εξελίξεις".

Στην ανακοίνωσή της η ΜΙG αναφέρει ότι πιστεύει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της MPB έχει μπροστά του νέες και σημαντικές προκλήσεις για την επόμενη περίοδο, με κυριότερες την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας και τον στρατηγικό της σχεδιασμό στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται κυρίως στην Κύπρο και στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωζώνη γενικότερα", αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της MIG.

"Η MPB πρέπει να προετοιμασθεί σωστά και να ενισχυθεί για να υπερασπίσει τα συμφέροντα των μετόχων της, αλλά και να αντιμετωπίσει θετικά τις προκλήσεις που έχουν παρουσιασθεί στον Κυπριακό Τραπεζικό τομέα και την Κυπριακή Οικονομία", εκτιμά ο κ. Βγενόπουλος.

Τα επίμαχα νομοθετικά πλαίσια για τη δημιουργία Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τη Διαχείριση Χρηματοοικονομικών Κρίσεων συζητήθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών και στόχος είναι να ψηφιστούν μάλλον σήμερα.

Σκοπός της σύστασης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι η βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου διαχείρισης και επίλυσης χρηματοοικονομικών κρίσεων και η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και ειδικότερα η εξυγίανση επηρεαζόμενων πιστωτικών ιδρυμάτων μέσω της ύπαρξης επαρκών πόρων για τη χρηματοδότηση εφαρμογής των αναγκαίων εργαλείων εξυγίανσης, της αποφυγής χρησιμοποίησης δημοσίων πόρων για σκοπούς εξυγίανσης τους, της μεγιστοποίησης της αξίας των υγιών περιουσιακών στοιχείων των πιστωτικών ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ή που έχουν καταστεί αφερέγγυα και της διευκόλυνσης της ταχύτερης δυνατής αποκατάστασης της παραγωγικής χρήσης των υγιών περιουσιακών στοιχείων.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Οικονομία”