Χθες ακούστηκε για πρώτη φορά η πληροφορία πως θα ανασταλούν όλες οι συντάξεις σε όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55o έτος της ηλικίας τους.
Η αλήθεια είναι πως ακόμη βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου. Η πραγματικότητα για τις συντάξεις είναι πολύ χειρότερη. Η στήλη έχει αναφερθεί από την αρχή της κρίσης στο τι περίπου θα συμβεί με συντάξεις, δημοσίους υπαλλήλους, μονιμότητα κλπ.
Δεν υπάρχει «σάλιο» για συντάξεις στο μέλλον, τόσο λόγω της «απάτης» του σοβιετικού τύπου ασφαλιστικού συστήματος, όσο και γιατί το κράτος χρησιμοποιούσε τα ασφαλιστικά ταμεία σαν κουμπαρά για τις σπατάλες, τους διορισμούς πελατών και την διαφθορά των εντός του κομματικού συστήματος.
Αν το κράτος χρωστάει περί τα 350 δισ. ευρώ στους Έλληνες και κυρίως ξένους δανειστές, χρωστάει άλλα τόσα περίπου, με βάση τις αναλογιστικές μελέτες, στους Έλληνες που θα θεμελιώσουμε συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο εγγύτερο και απώτερο μέλλον...
Όποιος πιστεύει πως αυτά τα δισεκατομμύρια έχουν επενδυθεί κάπου και υπάρχουν, πλανάται πλάνην οικτράν.
Πρόσφατα ο ΣΕΒ είχε δημοσιεύσει πως για κάθε 1 ευρώ αμοιβής στο ιδιωτικό τομέα υπάρχουν άλλα 70-80 λεπτά που εισπράττει το κράτος είτε σαν φόρο, είτε σαν ασφαλιστικές εισφορές...
Τα χρήματα που καταβάλουν εργοδότες και εργαζόμενοι για δεκαετίες έχουν πέσει στην μαύρη τρύπα του πελατοκρατούμενου ελληνικού δημοσίου.
Με ένα σημαντικό μέρος από αυτά χρηματοδοτήθηκαν οι μισθοί των πελατών των κομμάτων μέσω του ελληνικού δημοσίου και ένα άλλο επίσης σημαντικό, απευθείας τα κόμματα και στελέχη μέσω δομημένων ομολόγων.
Εδώ και δεκαετίες το πολιτικό σκηνικό σχεδόν σύσσωμο εξυμνούσε τον ασφυκτικό κρατικό έλεγχο στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και χαρακτήριζε το κεφαλαιοποιητικό μοντέλο και όποιο σύστημα προέβλεπε συμμετοχή και προσωπική επιλογή και ευθύνη του ασφαλισμένου, σαν νεοφιλελευθερισμό.
Επιπλέον το πολιτικό σύστημα απαιτούσε μονότονα τα ασφαλιστικά ταμεία να επενδύουν μόνο σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Τα αποτελέσματα τα βλέπετε... Τα ταμεία διαθέτουν λίγες δεκάδες δισ. ομολόγων του χρεοκοπημένου ελληνικού δημοσίου και για να πληρώσουν συντάξεις, χρειάζονται κρατική επιδότηση της τάξης των 16-17 δισ. ευρώ το χρόνο με αυξητικές τάσεις λόγω και τη δημογραφικής γήρανσης.
Το ασφαλιστικό χρέος του ελληνικού κράτους στην ουσία είναι χρήματα των παιδιών μας που τα έχουμε ξοδέψει, αραδιάζοντας αριστερόστροφες μπαρούφες για λεφτά που υπάρχουν...
Αν το πρόβλημα του δημόσιου χρέους μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα κούρεμα ή με επιμήκυνση με μικρό επιτόκιο, το πρόβλημα του ασφαλιστικού χρέους δεν μπορεί.
Τα 350 δισ. εξωτερικού χρέους μπορείς να το επεκτείνεις στα επόμενα τριάντα χρόνια και στο βαθμό που η ευρωζώνη σου εξασφαλίζει ένα χαμηλό σταθερό επιτόκιο κάτω από το άθροισμα του πληθωρισμού και της αύξησης του ΑΕΠ, το χρέος μειώνεται από μόνο του...
Π.χ. πριν από 20 χρόνια το ΑΕΠ ήταν περί τα 50 δισ. ευρώ. Αν τότε είχαμε χρέος 150% του ΑΕΠ, αυτό θα έφτανε τα 75 δισ. ευρώ. Με την παραπάνω μέθοδο το χρέος θα έμενε σταθερό και θα είχε τεθεί υπό έλεγχο πολύ νωρίτερα από σήμερα...
Ανάλογα λειτουργεί και το «κούρεμα» ή ένα συνδυασμός των δυο πρακτικών.
Με το ασφαλιστικό χρέος όμως δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο. Ο συνταξιούχος σε δέκα χρόνια θα χρειάζεται μια σύνταξη που θα του επιτρέπει να ζει με τις τότε τρέχουσες τιμές, όχι με τις σημερινές...
Αν τα χρήματα που είχε πληρώσει σαν εισφορές είχαν αξιοποιηθεί και συνέχιζαν να αξιοποιούνται σωστά θα μπορούσαν να του εξασφαλίσουν τη σύνταξη. Τα χρήματα όμως δεν υπάρχουν και θα κληθούν να τα καταβάλουν οι τότε εργαζόμενοι. Τα παιδιά μας...
Μοιραία, όταν καταλάβουν τι έχουμε κάνει, θα μας εκδώσουν μια εθνική σύνταξη επιπέδου συσσιτίου απόρων...
Οι νοικοκύρηδες που φρόντιζαν παράλληλα να έχουν και ένα ιδιωτικό αποταμίευμα στην τράπεζα, δίκην προσωπικής επικουρίας, είναι σε πλεονεκτικότερη θέση. Αρκεί βέβαια, οι «βαζιβουζούκοι» που μας κυβερνούν ή η ατυχής διεθνής συγκυρία να μην εκπαραθυρώσουν στη δραχμή και γίνουν οι καταθέσεις «κονφετί» για τις απόκριες...
Η αναστολή των συντάξεων κάτω των 55 λοιπόν, όταν γίνει, θα αποτελέσει την κορυφή του παγόβουνου. Γι’ αυτό μην βιάζεστε να καταθέσετε αιτήσεις συνταξιοδότησης. Με τα δεδομένα που υπάρχουν πιο εύκολα στατιστικά είναι να κερδίσεις το λαχείο ή να σε χτυπήσει κεραυνός παρά να αντιμετωπίσεις την εφεδρεία με τη συνταξιοδότηση.
Τα κόμματα της χρεοκοπίας...
Τα ελληνικά κόμματα επειδή μας έχουν φροντίσει καλύτερα απ΄ ό,τι τα γερμανικά τους Γερμανούς εισπράττουν και μεγαλύτερες κρατικές επιχορηγήσεις.
Όπως είχε αναλύσει ο κ. Σ. Μάνος παλιότερα τα ελληνικά κόμματα εισπράττουν περίπου 10,10 ευρώ το έτος ανά ψήφο, έναντι 0,5 με 0,70 Ευρω το χρόνο που εισπράττουν τα κόμματα στη Γερμανία.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Θύμα της μεγαλύτερης επίθεσης λόξιγκα στην ιστορία υπήρξε ο κ. Τάρλι Όσμπορν. Δέχτηκε συνολικά 435.000.098 «χτυπήματα» ως τις 13 Ιουνίου 1922 και πέθανε 11 μήνες αργότερα.
Δεν υπάρχει "σάλιο" ούτε για συντάξεις, ούτε για μισθούς στο δημόσιο...
Συντονιστής: Agrafos